EET účtenka - Babišova účtenka

Dostal jsem první účtenku, vlastně dvě účtenky

Snadno ovladatelné EET pokladny pro obchody - po odečtení daně za 0 Kč

Dnes jsem si v rámci přestávky v pracovní době (ano, i jako podnikatel to nazývám velmi podobně jako zaměstnanci) vychutnal svůj každodenní oběd v restauraci Elixír v Litvínově. Oběd byl oproti včerejšku o 6 Kč dražší a oproti včerejšku jsem také dostal dvě účtenky namísto jedné. Čas se nachýlil a první vlna EET je tu. 1. prosinec 2016 se zapíše do kroniky českého podnikání černým písmem. Prakticky neznám ve svém přímém okolí podnikatele, který by evidenci tržeb vítal s otevřenou náručí a radostným úsměvem. Ano, v médiích občas nějací živnostníci vystoupili s tím, že se těší na narovnání podnikatelského prostředí, ale kdo ví, zda to nebyly jen loutky najaté ministerstvem financí. Dnes už nevěřím nikomu.

Restaurace zdražila obědové hotovky

Změna cen za hotovky z 89 Kč na dnešních 95 Kč zjevně zaskočila některé štamgasty a tak mi přišlo, že je v prostorách restaurace výrazně méně lidí (skutečně jen pár hostů oproti jindy často našvihanému placu). Oněch 6 Kč navíc avizovalo mnoho restauratérů a hostinských dopředu jako v průměru nejpravděpodonější částku, o kterou v prosinci navýší ceny hotových jídel.

Vzhledem k tomu, že EET sleduji a tuším jaké jsou náklady (přímé i nepřímé), přijde mi to i přes halekání afektovaného ministra financí naprosto relevantní. Suroviny levnější nejsou, elektřina/voda také ne, platy rostou a EET tak v tomto zdražení může hrát jen malou roli. Za mne to je při zachování kvality služeb a jídla akceptovatelné, nemám s tím sebemenší problém.

Namísto jedné účtenky dvě

Kromě běžné účtenky, kterou jsem za oběd dostával doposud jsem dostal ještě jednu, která plní provozovateli povinnost evidence tržeb. Oproti té stávající, kterou provozovatel plní dosud nezměněnou povinnost poskytnutí dokladu o zakoupení, jsem obdržel ještě EET účtenku, která je relativně strohá. Obsahuje skutečně jen celkovou sumu tržby, údaje o DPH, IČ/DIČ/adresu provozovatele, číslo provozovny, režim evidence, označení pokladny, FIK a BKP. Kromě toho je na EET účtence už jen datum a čas jejího vystavení a ID pokladny.

EET účtenka v restauraci Elixír tak dle mého soudu bez problémů splňuje veškeré podmínky elektronické evidence tržeb a zároveň mě ujišťuje v tom, že celé EET je technicky a procesně zvládnuto velmi dobře – což je pozitivní zjištění, které jsem v pravé poledne prvního dne evidence úplně nepředpokládal. Podobně hladký průběh náběhu EET také prezentují média.

Sociální rozměr EET

O sociálním rozměru EET jsem se rozepsal v předchozím článku. Podle mne prohloubí propast mezi živnostníky a zaměstnanci, způsobí další rozdělování společnosti, hádky a možná i rvačky. Afektovaní živnostníky proti afektovaným zákazníkům a naopak. Pak tu máme ještě ekologický rozměr EET. Přemýšlel o něm někdo? Troufám si říci, že ne.

Ekologický rozměr EET

Jsem zřejmě prvním, kdo se dívá na EET jako na další motiv pro větší spotřebu elektrické energie než bylo dosud potřeba. Motiv pro větší spotřebu papíru a inkoustu. Faktor, který bude stát za větším počtem jinak mnohdy zbytečných zařízení. Například trhovci budou smrdět na tržnici s motorgenerátorem, jinak by jim mohla vypadnout pokladna a oni by se mohli vystavit riziku pokuty a popotahování.

Neustále se mluví a píše o ekologii. Dle mého názoru je to věda a obor, který pokud budeme nadále ignorovat, tak skončíme. Prostě se zničíme. A čím více o ekologii mluvíme, tím méně mi přijde, že pro svou budoucnost něco děláme. Naopak budeme více tisknout, více těžit dřevo z lesů, navýšíme spotřebu uhlí … Kam to povede? Hádejte. Ke globálnímu oteplování a našemu konci. Populista Babiš by si měl uvědomit co páchá za zločin.

Autor

Ladislav Žák

Provozovatel internetového obchodu E-INSTALACE.CZ s nabídkou SAT, TV a ELEKTRO. Autorizovaný prodejce pokladních systémů a EET pokladen Dotykačka, které doporučuje i původní tvůrce obsahu tohoto blogu Stanislav Puffler. Hledáte-li spolehlivé řešení pro maloobchodní kasy a pokladny s podporou EET, neváhejte se obrátit na prodejce Dotykačky přímo a to na telefonu +420 774 661 307 nebo emailu info@e-instalace.cz. Rádi Vám pomůžeme s výběrem optimálního řešení pro Vaši prodejnu.